Sa psihološkog aspekta, snovi u kojima nosite venčanicu ukazuju da ocenjujete i preispitujete vaše lične odnose. Ukoliko sanjate da vi ili neko drugi nosi venčanicu u neadekvatnoj situaciji za to znači da se osećate inferiorni i nedostojni.

Snovi o venčanici se tumače odvojeno od ceremonije venčanja. Mogu predstavljati i sponu prošlosti i stvarnosti . Ovaj san može označavati i to da ste fokusirani samo na sebe i na svoj život. Narodna tumačenja kažu da ako sanjate pocepanu ili prljavu venčanicu, ima nade za brak koji je doveden u pitanje zbog razočarenja.

Isti san, u kome sanjate prljavu venčanicu, može značiti i svađu sa bliskim prijateljem te mogući gubitak tog prijateljstva. Sanjate li samo venčanicu to je znak ugleda i poštovanja. Ako ste vi u venčanici moguća je velika šteta. San o venčanici može nagoveštavati nova i uzbudljiva iskustva.

Možete sresti ljude koji će prerasti u vaše iskrene prijatelje i vi će te ih ceniti zbog toga ceniti. Neka tumačenja kažu još da sanjati venčanicu znači obaveze, velike odluke i žrtve. Ako je venčanica bijele boje to može značiti čistoću i jasnost ali može postojati i nešto što je maglovito u cijeloj situaciji. Ako je venčanica crne boje, to može značiti pobunu, postojanost i krutost.