U zavisnosti od konteksta sna, videti vatru u snu može značiti destrukciju, strast, želju, inspiraciju, pročišćenje, transformaciju, prosvetljenje ili bes, dakle širok je spektar značenja i stoga je neophodno da vatru u svom snu ipak prevedete na ličan, sopstveni način u zavisnosti od ostalih elemenata koji se javljaju u snu. Nešto staro izlazi iz vašeg života praveći mesto novim stvarima. Vaše misli i pogledi na život se menjaju.

Ako sanjate vatru koja je pod kontrolom, ograničena na jedno mesto i ne širi se, onda ona predstavlja metaforu za vašu unutrašnju vatru, pokretače, porive koji vas vode kroz unutrašnju transformaciju vaše ličnosti. Ova iskustva su uglavnom nevidljiva i nedostupna vašoj okolini. Ako sanjate kako vas vatra okružuje sa svih strana, znači da trebate „proći kroz vatru“ odnosno napraviti poprilično hrabar i rizičan potez kako biste spasili svoju trenutnu „goruću“ problemsku situaciju u životu.

Ako se, u tom vatrenom obruču, nalazi još neko sa vama onda to znači da ste posebno vezani za tu osobu i da vas spaja nešto veoma značajno, moguće i neka strastvena tajna, ili je vaš odnos uglavnom pun emotivnog naboja. Vatra je često simbol poriva, motivacije i kreativne energije. Čuvajte se opasnih i rizičnih poteza. Očito se previše „igrate sa vatrom“, a posljedice mogu biti bolne.

Ako sanjate kako ste se opekli vatrom znači da gubite kontrolu nad svojim temperamentom. Izgarate iznutra zbog nekog pitanja ili neke situacije i zbog toga gubite veliki deo energije. Sve vam je teže da se kontrolišete, pa počinjene zabrinjavati i druge oko sebe svojom impulsivnošću i neurotičnošću. Vreme je da otvorite dušu nekoj osobi od poverenja ili stručnom licu koje može da vas strpljivo sasluša i da vam neki konstruktivan savet. To je daleko lakše nego da sami sebe tako izjedate do unedogled, a očito je da se unutrašnja vatra ne smiruje. Ako sanjate kako vam je kuća u plamenu znači da trebate izvršiti neke radikalne promene u svom životu. Da!

Ako često sanjate kako gori vaša porodična kuća onda to znači da još niste spremni za promene iako su one neizbežne. Ipak, vatra je i pozitivan simbol i često je prisutna u snovima onih koji su okruženi jakom i intenzivnom ljubavlju. Nekad je dovoljno da se samo prepustite i dozvolite i drugima da vas malo vode kroz život. Možda se iznenadite kako bi vam neki novi načini življenja možda više odgovarali od dosadašnjih na koje ste navikli i kojih se tako teško odričete.

Ako sanjate kako palite vatru znači da ćete prevazići prepreke na koje trenutno nailazite u životu, ali uz mnogo truda i napora. Međutim, ako podmećete požar nekome (pa čak i sebi), znači da ćete proći kroz period velike krize. Na rubu ste nervnog sloma i malo vam fali da potpuno otkačite i počnete lupati sve oko sebe. Možda je vreme da si date oduška redovnim odlascima na plivanje, u teretanu ili sl. U svakom slučaju treba vam mnogo snažne fizičke aktivnosti kako biste kanalisali tako jak naboj negativnih emocija i stresa.