Evo nekoliko dobrih smernica kako da tumačite svoje snove: Ne morate tumačiti snove s ciljem da rešite svoje životne probleme, ali oni vam mogu pomoći da bar nađete dobar pravac ili način suočavanja sa njima. Kao što ni za analizu snova nije neophodna psihoanaliza snivača, ali ukoliko je uključena, analiza će biti daleko obuhvatnija, kvalitetnija i bogatija.

Snovi su uvek „istiniti“ – s tim da oni ne predstavljaju uvek ono što mi mislimo ili očekujemo. Ponekad nas upozoravaju na opasnost, i ukoliko pravilno protumačimo san možda je izbegnemo i opasnost prođe bez posljedica.

Većina snova ima preneseno, metaforičko značenje a ne doslovno. Npr., ukoliko žena sanja da je muž vara, to ne znači da je san upozorava da njen muž ima ljubavnicu nego da ju je u nekom obliku izneverio. Ako ona pravilno shvati poruku svog sna i u budnom stanju dobro analizira situaciju, sigurno će uvideti poruku svoje podsvesti i shvatiće šta treba da poduzme kako bi rešila svoj problem.

Snovi često šalju poruku SUPROTNU od onog što nam sadržaj sna govori. Npr., ako sanjamo smrt ili čak sahranu drage osobe, podsvest nam potvrđuje da zaista ne želimo da nas ta osoba napusti. Pozadina ovog mehanizma „obrtanja“ je veoma složena i teško ju je pojednostaviti. U svojoj suštini, ona se zasniva na ljudskoj projekciji odnosno potrebi da svoje unutrašnje, prikrivene želje i strahove pripisujemo drugima, kao u ogledalu. To se uglavnom odgoneta upravo ovako, kroz snove jer su tad slabiji naši otpori i kontrola svesti (tzv. „cenzura“) koju imamo u budnom stanju.

Seksualni sadržaji i snovi su retko kada izraz „ljubavi“. Za telo, seksualnost je jednostavno deo biološkog reproduktivnog procesa i nema veze sa onim snažnim i romantičnim osećanjem koje mi zovemo „ljubav“. Dakle, u podsvesnom (koje je izvor svih snova), erotični doživljaji i slike nemaju veze sa pravom ljubavlju nego najčešće označavaju narcističnu potrebu da budemo viđeni, primećeni, što je kompenzacija za duboko ukorenjeni strah da ćemo biti napušteni ili ignorisani.

Možda ćete reći „Ali ja ne sanjam!“. Možda vam se tako čini, jer niste u pravu! Naučna istraživanja su pokazala da SVI sanjaju, čak i životinje sanjaju. Zapravo svi sisari sanjaju. Međutim, pamćenje snova ima veze sa trenutkom buđenja. Ukoliko se probudimo u REM fazi, kada se snovi najčešće javljaju, veća je verovatnoća da ćete se sećati svog sna. Lako je zaboraviti snove. Da biste tumačili snove morate ih prethodno memorisati, a ukoliko ih zaboravite imate realan problem.

Pamćenje snova ima veze sa vremenom buđenja ali ako nastavite da spavate i mnogo nakon snivanja, najverovatnije ćete potpuno zaboraviti svoj san do jutra. Zato je jako bitno zapisivati svoje snove i to čim se probudite. Držite notes i olovku pored kreveta, i obećajte sebi, prije spavanja, da ćete zapisati svaki san kojeg se u toku noći setite. Ne čekajte jutro jer je velika verovatnoća da će svi utisci i sećanja izbledeti.

Svaku noć sanjamo po nekoliko snova jer imamo nekoliko REM faza. Najčešće se sećamo onih snova koji su na nas ostavili najjači utisak. Ukoliko nema nekih specifičnih snova tokom noći, nema naglog buđenja ili trzanja iz sna, onda se najbolje sećamo onih posljednjih snova jer ih nisu „istisnuli“ nikakvi naknadni snovi. Ne brinite ako ne uspevate da upamtite neki naizgled vrlo značajan san. Ako je poruka vaše podsvesti zaista jako bitna, pojaviće se neki drugi način ili drugačiji san putem kojeg će stići do vas.

Za tumačenje snova nije dovoljna diploma iz psihologije, nego vrlo usmerena dodatna obuka isključivo za tu oblast. Frojd je savetovao svima koji se bave interpretacijom snova da se dobro obrazuju i u drugim oblastima – književnost, istorija, umetnost, muzika, religija, pored specifičnog treninga iz psihologije. Snovi često imaju dublja značenja i povezani su sa našom kulturološkom pozadinom čije nasljeđe se obično provlači putem motiva i simbola u umetničkim delima. Ukoliko ste dobro potkovani znanjem, tumačenje vam može izgledati kao igra svesnog i podsvesnog i lako možete otkriti pravilnosti te igre.

Svi snovi nam, bez obzira na svoj sadržaj, obično poručuju „Probudi se!“ Kao što se morate probuditi da biste analizirali svoj san i povezali ga sa svojom stvarnošću isto tako vam vaši snovi poručuju – probudite se iz iluzija koje imate o sebi, otkrijte istinu koja čuči u mraku vaše podsvesti, i čeka da izađe na svjetlost dana.

Snovi koji se ponavljaju obično nam poručuju da zaobilazimo poentu i da treba da se vratimo na pravi put tumačenja tog sna jer se očito bavimo nebitnim ili sporednim stvarima. Dakle, sve dok se ne želimo „probuditi“ iz svojih iluzija koje smo obojili sopstvenim egoističnim (a i egocentričnim) potrebama, ostaćemo zaglavljeni u samo-obmani, a snovi će nastaviti da nam dolaze i dolaze uvek s istom porukom.

Ukoliko su u pitanju teški i mučni snovi, košmari koji ometaju pravilan san, ometaju spavanje a samim tim i budni deo dana, neophodno je obraćanje stručnom licu, savetniku, psihoterapeutu. Jedna od tehnika suočavanja s ovakvim snovima jeste imaginarna ponavljajuća terapija (Imaginery Rehearsal Therapy).

Ukoliko vam se uporno ponavljaju teški i naporni košmari jednostavno izaberite jedan od navedenih procesa i ponavljajte ga svako veče i košmari će nestati.

Zapišite sadržaj košmara, kao priču. Bez obzira koliko je zastrašujuća, zapišite je do najsitnijih detalja kojih se možete setiti. Ne zaboravite da vas papir i olovka ne mogu povrediti niti vam naneti bilo kakav bol ili strah. Izmislite novi završetak priče u vašem košmaru i zapišite ga. Budite jako pažljivi, neka završetak vaše neugodne more bude miran i spokojan. Iako košmari kreću iz sirovih emocija poput ljutnje ili besa, i provocirani su nekom traumom, vaš zadatak nije da ih ispoljite i napravite kaos ili izvršite osvetu, nego da se smirite i ublažite emocije kako bi vaš san imao onu prvobitnu funkciju – da relaksira i odmori vaš um i telo. Uvežbavajte vaš novi scenario u mislima neposredno pred odlazak na spavanje. Idealno bi bilo kada biste „ponavljali“ svoj novi scenario tik pred padanje u san kako bi to bila vaša posljednja misao u budnom stanju. Uradite neku vežbu opuštanja odmah nakon zamišljanja novog scenarija. To može biti bilo koja tehnika koju znate i koja ima efekat kod vas. Usporeno i duboko disanje, opuštanje mišića i svih delova tela, slušanje opuštajuće muzike i dr.

Ogroman je broj onih koju se na ovaj način veoma efikasno i brzo izborili sa svojim unutrašnjim strahovima i sumnjama. Zapišite i vi podelite s nama svoja iskustva.