Snovi o ispadanju zuba su jedni od najčešćih snova. Tipičan scenario ovoga sna bi bio da vam ispadaju zubi i vi tako stojite sa punom šakom zuba dok oni padaju, jedan po jedan. Moguće je da sanjate i kako vam rastu truli ili krivi zubi. Ovakvi snovi nisu toliko strašni i šokantni ali mogu vas pratiti naredni dan, možete biti opterećeni njima.

Jedno od tumačenja snova o zubima kaže da kroz ovaj san izražavate strahove o tome kako vas drugi vide ili kako vas drugi doživljavaju. Znamo da je lep osmeh temelji na lepim zubima tako da nam je bitan i njihov izgled što daje potvrdu ovakvom tumačenju sna. A znamo i da je osmeh važan u osvajanju druge osobe. Zubi su važna karakteristika za vašu privlačnost i kako se predstavljate drugima, otuda i svi ovi strahovi.

Moguće je da imate strah od odbacivanja, seksualne impotencije kao posljedice starenja. Neka istraživanja su pokazala da žene u menopauzi imaju češće ovakve snove od ostalih.

Postoje i ona tumačenja koja smatraju da snovi o ispadanju zuba potiču iz straha da će te dovesti sebe u neku neprijatnu situaciju, da će te ispasti budala ili smešni. Ovakvi snovi proizašli su iz vaših preteranih briga i strahova. Moguće je da se ne osećate spremno za neki zadatak koji je pred vama. Najčešće, ovi strahovi su neosnovani. Ponekad je ono što vi zamislite mnogo gore od realnosti.

Zanimljivo je i tumačenje koje polazi od zuba i njihove namene. Zubima grizemo, žvaćemo, kidamo. U tom smislu zubi simbolizuju moć. Stoga, gubitak zuba može značiti gubitak moći. Možda imate problema sa izražavanjem i pridobijanjem pažnje. Osećate se frustrirano jer imate utisak da se vaš glas ne čuje. Takve situacije mogu vas kod vas proizvesti osećaj inferiornosti i nedostatak samopouzdanja u nekim situacijama ili uopšte u životu. Ovakav san može značiti da budete agresivniji i da verujete u važnost onoga što imate da kažete.

Tradicionalna shvatanja smatraju da nedostatak zuba, njihovo ispadanje predstavlja neuhranjenost ili lošu ishranu.

Biblijsko tumačenje sna o ispadanju zuba ili nemanju zuba ukazuje da više poverenja imate u čovekovu reč nego u Božiju.

U Grčkoj kulturi, kada gubite zube ili kada su oni truli to je znak da je vaš blizak član porodice bolestan ili čak na samrti.

Kinesko tumačenje polazi od toga da će vam zubi ispasti onda kada ste lagali. Isto tako, Kinezi smatraju da ispadanje zuba može značiti novac, što se zasniva na legendi o tzv. Zubić vili.