SPONTANA LUCIDNOST

Normalni, prosečni snovi mogu biti kapija u lucidne snove. Svako to može. Sve što treba jeste da u snu uključite i svest, odnosno da se u snu probudite! Vaš svesni mozak i čula treba da se uključe tako da sve što sanjate treba da zvuči, izgleda, deluje, pa čak i miriši kao u bilo kojem vašem doživljaju u budnom stanju. Ukoliko izgubite nit ili pravac sna, lucidni san automatski prelazi u obični, gde vaša podsvest preuzima kontrolu nad vašom svešću.

LUCIDNI SNOVI

U lucidnim snovima imate moć kontrole i upravljanja svojim snovima. Tok radnje možete upraviti u bilo kom željenom pravcu. U ovim snovima ste spremniji da se suprotstavite pretnjama i samim tim postajete samouvereniji.

Ovo možete iskoristiti da biste unapredite svoju fizičku spremnost ili kondiciju u nekom sportu, da uvežbate neki govor, da ostvarite svoje fantazije, ili da rešite neki problem koji imate u stvarnom životu. Neki sportisti to praktikuju, a vi ih možete usmeriti u bilo kom pravcu – privatnom, profesionalnom, socijalnom.

Vaša mašta je jedina koja postavlja granice! Jedan od najpoznatijih lucidnih snova jeste san da letite. Lucidni snovi se mogu javiti i iz budnog stanja. Ovu tehniku praktikuju tibetanski budisti. Sastoji se iz dva dela – vođene meditacije i auto-treninga fizičke ukočenosti koju imamo dok spavamo.

Ovo su ubedljivo najljepši snovi i svako ko se seća bar jednog svog lucidnog sna, poželjeće da ih sanja ponovo. Oni se javljaju spontano, iz običnih snova, i sve što vam treba za njihovo pokretanje jeste tehnika stalnog ispitivanja svoje stvarnosti. Tako se trenira lucidnost.

Lucidni snovi su bili čest motiv umetnicima u njihovim stvaralačkim produktima. Neka od prepopularnih filmskih ostvarenja sa ovom tematikom su npr: “Dan mrmota” (Bill Murey), “Matrix” (Keanu Reevs), “Vanila Sky”, “Open your eyes” (Penelope Cruz, Tom Cruise), “Inception” (Leonardo DiCaprio) itd.

Ukoliko vežbate, lucidno snivanje može biti naučeno i usmjereno vašom svesnom voljom i željom! Lucidni snovi će vam otkriti zadivljujuće uvide u sopstveni podsvesni um.

LAŽNO BUĐENJE

Lažna buđenja su kao što sama reč kaže – veoma živopisni snovi da smo se probudili, a zapravo još sanjamo. To izgleda npr. ovako: probudite se kao i svakog jutra, ustanete, obučete se, popijete kafu ili jedete, izađete iz kuće i npr. negde na pola puta do posla shvatite da još uvek sanjate! Neobičan i neugodan osećaj zar ne?

KAKO PREOBRATITI LAŽNO BUĐENJE U LUCIDNI SAN?

Obično je neophodno nešto veoma upečatljivo što bi vas razdrmalo, trgnulo iz lažnog buđenja. To može biti vaš odraz u ogledalu gde je vaš lik izgledom 20 godina stariji nego što je danas, ili npr vožnja u jako prometnoj ulici gde odjednom shvatite da ste sami na ulici i sl

VIŠESTRUKA LAŽNA BUĐENJA

Dešava se da se lažno buđenje veoma brzo ponovi jedno za drugim. Čini se kao da su zarobljeni u začaranom krugu ponavljanja, npr. pokušavate da se obučete za posao po 11. put istog jutra. Ukoliko vam se vo često dešava, preporučljivo je da što prije uvedete naviku proveravanja stvarnosti tako da ćete se, ili naglo prenuti iz sna, ili ćete se prebaciti u lucidno snivanje. Iako su ova lažna buđenja frustrirajuća, ona ne mogu naškoditi snivaču jer su vrlo retko košmarskog sadržaja. Isto tako to su snovi sa veoma živopisnim materijalom i olakšavaju put u lucidne snove.