Sanjati ubistvo ne izaziva pozitivan osećaj niti ostavlja snivača u ugodnom raspoloženju tokom dana, ali ne smijemo zaboraviti da su snovi samo simbolični odraz naše unutrašnje stvarnosti i da retko kada imaju doslovan smisao.

Ubistvo u snovima znači da je osoba koja je u snu ubica zapravo na rubu da u stvarnom životu izbubi kontrolu nad sobom i svojim ponašanjem. Ova već izvesno vreme živi u oblaku intenzivnog besa. Da li je žrtva u snu zapravo razlog ljutnje u stvarnosti? Da li je to osoba zbog koje se klupko besa samo još više zapliće?

Sanjati ubistvo označava skrivenu, potisnutu ljutnju koja nije ispražnjena jer nema svoje ventile, nema načina da se ispolji. U tome leži sav problem. Kod osoba koje su povučenije i zatvorenije u sebe, koje mnogo razmišljaju o sebi, svojim osobinama, ponašanju i stalno analiziraju svoje greške i slabosti, ovakvi snovi su pomalo morbidni jer je u njima snivač obično i ubica i žrtva. Čovek pokušava „ubiti“ odnosno osloboditi se nekih delova sebe jer ih ne priznaje, ne voli.

Osobine koje ima žrtva upravo su osobine kojih se čovek želi rešiti kod sebe. Ovakvi snovi nam pokušavaju reći da smo prekinuli vezu između naših emocija i razuma, a pokušavamo napraviti drastične promene u svom životu (želimo se osloboditi neke navike, nečijeg prisustva ili nekog raspoloženja u kojem smo odavno). Možda je u pitanju neki porok, ili neko osećanje razočaranosti, izneverenosti, tuge ili ljubomore? Sve su to destruktivna osećanja koja, ako ih ne prepoznajemo i ne analiziramo u stvarnosti, iskaču u našim snovima gde ih nasilno uništavamo (ubistvo).