Pad se veoma često javlja u snovima, i to na nekoliko načina. Ovaj san se najčešće doživljava kao neprijatno iskustvo ili košmar. Ovakvo iskustvo u prvoj fazi sna veoma često prate i fizički simptomi, kao što su grčevi u mišićima. Pad je izraz nesigurnosti i gubitka kontrole u sopstvenom životu. Javlja sse sa osećajem nesigurnosti. Ovakav san odraz je nezadovoljstva, izgubljenosti i pokušaja izbavljenja. U stvarnom životu pad bi mogao da bude veoma neprijatno iznenađenje. U snovima se najčešće pada niz stepenice, iz aviona, sa zgrade, planine, sa kreveta, i sl.

Pad u snu je metafora bazičnog straha koji se povezuje sa najbitnijim egzistencijalnim stvarima u životu. Uvek se u tumačenju javlja u negativnom kontekstu uz modifikaciju u zavisnosti od svih ostalih detalja vezanih za san.

Kada pad u snu dugo traje, onda se to može odnositi na jedan duži period stagnacije ili nazadovanja u životu koje se tiče gotovo svih najbitnijih životnih polja.

Pad bez povrede simbolično predstavlja poteškoće i nezavidne situacije u životu, ali kratkoročno, i uz prevazilaženje. San u kome padnete, pa se podignete, predstavlja pobedu nad životnim problemima.

Pad prilikom kojeg nastanu povrede predstavlja mogućnost štete i negativnog iskustva koje će se dogoditi u budućnosti.

Ako su u Vaš san uključene i neke druge osobe, onda se to najčešće odnosi na međuljudske odnose u kojima će se neprijatelj koji se javi, pobediti.

Pad u vodu odnosi se na finansijsko posrtanje i stres, ali okolnosti, voda i ostali detalji sna, neophodni su za pravilnu interpretaciju i jasnije objašnjenje ovog materijalnog problema.

Kada je u pitanju pad sa zgrade, stepenica, kuće i slično, problemi su najčešće upravo finansijske prirode. Pad sa drveta, stene (ili nečeg drugog vezanog za prirodu), odnosi se na probleme emotivne prirode.