Snovi o okeanu, kao i ostali snovi koji se tiču vode, predstavljaju emocije, osećanja, uspomene onoga ko sanja. Ovakav san može značiti duhovno okrepljenje, mir i obnovu. Istovremeno, san o okeanu, može značiti da prolazite kroz strane života koje su tajanstvene za vas.

Ovaj san može imati i alternativno značenje, koje kaže da se osećate nesputano, ne smetano, ovlaštenim da nešto činite. Sve to ukazuje da je vaš pogled na život pozitivan i ne smatrate sebe ničim ograničeni.

Ukoliko ste usnuli plovidbu preko okeana to znači da će te pronaći slobodu i nezavisnost. Isti san ukazuje na to da, osoba koja ga je usnula, ispoljava veliku hrabrost. Ukoliko je u vašim snovima okean uzburkan, olujan, u tom slučaju ovaj san pokazuje neke emotivne nemire, uzrujanost. Potrudite se i dajte sve od sebe da savladate uspone i padove u vašem životu.

Prema interpretaciji Junga, sav život je nastao u okeanu. Na taj način, okean predstavlja mesto kreativnosti, plodnosti i rođenja. Za neke okean može da donese osećaj straha i slutnje. Ovakve emocije najčešće se ispoljavaju kod onih koji ne znaju da plivaju. Okean sam po sebi predstavlja jednu veličinu. Veličina u kombinaciji sa strahom koji imaju neplivači može se odraziti u snu kao izraz neke ogromne borbe. Ukoliko se povuče paralela sa budnim životom, ta borba je odraz neke sukoba, borbe i težnje koju sanjalac ima u budnom životu.

Osim pomenutih psiholoških analiza ovog sna, postoje i ona narodna.

Ukoliko u svom snu vidite široka prostranstva okeana ili ste na brodu, postoji mogućnost da će te ići na dalek put. Istovremeno ovaj san može značiti da trebate više prostora i slobode za sebe.

Sanjate li da ste u čamcu na sred okeana koji je pri tome uzburkan, predstoje vam neuspesi na poslu ili problemi kod kuće. Pogledajte šta znači i san o moru.