More predstavlja vašu nesvesnu stranu ličnosti. Ono može značiti prelaz između svesnog i nesvesnog. Kao i svi vodeni simboli koje sanjate, more odražava vaše emocije.

Ovakav san može vas upućivati i na nešto što treba da vidite jasnije. Alternativno značenje ovoga sna ukazuje na potrebu da stavite sebe nekome na raspolaganje ili da mu ponudite sigurnost. Vi ste osoba koji nekome nudite nadu i pozitivan pogled na život koliko god teško može da bude.

Ukoliko ste sanjali da ste se izgubili na moru to znači da se vrtite u krug u svom životu bez ikakvog smera i smisla. Prema ovom tumačenu, vi ste preplavljeni emocijama.

Ovaj san može da značiti i da niste spremni istražiti svoje intuitivne i instiktivne aspekte ličnosti. Sanjati da jedrite na brodu ili uopšte biti na moru predstavlja putovanje u vaš nepoznati deo. Za muškarce to može značiti i da istražuju svoju žensku stranu.

Stanje mora može odražavati vaše emocije. Tako, uzburkano more može značiti da ste ljuti zbog nečega, da ne možete kontrolisati svoj bes i gnev. Mirno more pokazuje unutrašnje zadovoljstvo i mir.

Frojd je u svojim tumačenjima polazio od toga da sanjati more simbolizuje seksualnost.

Prema religijskom tumačenju, more u snovima prestavlja osnovu postojanja, vezano je za kreativnost, izobilje.

U Arapskoj kulturi, more je simbol velikog i moćnog vladara. Morska voda je simbol imetka i znanja, talasi su znak vladareve moći.

Prema jednom tumačenju, videti u snu more, može značiti i vaša neispunjena očekivanja. Moguće je da uživate u zadovoljstvima materijalne forme dok su vaše unutrašnje težnje ne ostvarene. Ukoliko ste sanjali da čeznete za morem, to je predskazanje da će te biti suočeni sa teškom borbom između ljubavi i prijateljstva. Sanjate li mirno more, prema ovom tumačenju, znači život bez trzavica dok ustalasano more znak je briga i napora u ljubavi i poslu. Ukoliko ste sanjali da plovite na moru, predstoji vam neka nagrada.

Jedno od tumačenja ovoga sna, kaže da videti more je naročito dobar znak, posebno ako je voda bistra i vi se kupate u moru a pri tome uživate u krajoliku i zadovoljni ste. Ovo tumačenje smatra da je ipak bolje kupati se u moru neko ga samo posmatrati jer to može značiti da strahujete od suočavanja sa životom i situacijom u kojoj se nalazite.

Ukoliko sanjate talasasto more, i talasi su veliki a vi pri tome ne osećate strah, to je takođe dobar znak jer se ne plašite suočavanja sa opasnostima i realno gledate na stvari.

Ukoliko sanjate da uranjate u talase, skloni ste rizičnom ponašanju. Sa druge strane, kupati se u moru sa velikim talasima, surfovati govori o potrebi za snažnim emocijama i uzbuđenjima. Voziti se po moru uz osećaj straha, znači da strahujete od životnih iskušenja. Ukoliko, u snu, posmatrate valovito more sa velike udaljenosti, vi ste osoba koja se zna distancirati od svega što je može povrediti.