Ako sanjate oca, znači da se bavite pitanjima autoriteta i zaštite. Vreme je da u vama proradi „očinska“ strana, samostalnost, sigurnost, da se osnažite kao ličnost kako biste se mogli više osloniti na samog sebe. Svakako razmislite o vašem trenutnom odnosu sa ocem i kako ga vi, duboko u sebi, doživljavate i prihvatate. Očev karakter je jedno, a njegova inkorporirana ličnost u nama samima (arhetip oca) je nešto sasvim drugo.

Jednostavno rečeno – naš nesvesni um jako dobro zna razliku između realnog oca pojedinca i idealizovanog, svevremenog oca koji uvek ima iste karakteristike u svim mitovima, legendama, bajkama i pričama. Pitanje koliko ste vi svesni te razlike. Ovo je izuzetno značajno kako biste znali koji od ta dva oca se javlja u vašem snu – realni ili idealni?

Ako sanjate kako vam je vaš otac umro (a u stvarnosti je živ), san vas upozorava da treba da nastavite sa oprezom u sprovođenju svojih poslova.

Ako ste ženskog pola i sanjate kako pokušavate da flertujete da svojim ocem, san vas upozorava kako imate očajnu potrebu da se više zbližite sa njim. Osećate da vas otac ili ne sluša, ili ne pridaje dovoljno pažnje onome kroz šta prolazite trenutno u životu. Kao da se sve obija o zid i on ne reaguje na vašu potrebu za utehom, podrškom, brigom i sl.

Neophodno je da mu to, ukoliko imate priliku, otvoreno i iskreno saopštite. Ne postavljajte mu nikakve zahteve, a nemojte ni svoja osećanja povređenosti okrenuti u napad i prigovor kako se ne ponaša onako kako ste vi u sebi zamišljali „idealnog“ oca. To su dve figure, sećate se? Važno je da ga, za početak, informišete o svojim osećanjima i objasnite koliko vam je potreban i bitan u životu. Ipak, odluku o njegovoj daljoj reakciji prepustite ipak samo njemu, ma kakva ona bila. Ne skačite pred rudu, ljudi se menjaju, ako im to zaista i dozvolimo, ako im ostavimo dovoljno prostora uz mnogo poštovanja, ljubavi i razumevanja. Boljeg recepta jednostavno nema!