Snovi o mišu upućuju na negativna osećanja poput teskobe, straha, bespomoćnosti i slično. Najčešće, u životu san o mišu rezultira nekom vrstom štete.  Ipak, miš u zapadnoj mitologiji predstavlja plašljivu i nesigurnu životinju, fizički slabu, ali dovoljno inteligentnu da iznađe rešenje.

Tako se na ovu mitologiju naslanja i moguće tumačenje sna o mišu, gde se u teškoj i nezavidnoj situaciji ipak može iznaći rešenje bilo kakvog problema. Naročito kada uzmemo u obzir da  šteta koja se odnosi na miša, najčešće je u vezi sa materijalnom štetom, pogotovo ako ste sanjali miša koji se nalazi u Vašoj kući. Tada Vam sigurno slede neki finansijski problemi.

Ako ste uspeli da ulovite miša, tada ćete zasigurno bilo kakav problem uspešno rešiti i nakon toga nastupiće period sreće i zadovoljstva.

Ako ste sanjali bijelog miša, tada Vas očekuju trenuci radosti i duhovnog ispunjenja. Bijeli miš označava neki novi početak, mogućnost započinjanja zajedničkog života (svadbu). Kada je u pitanju svadba bijeli miš je simbol dobrog izbora kada je u pitanju bračni saputnik. Takođe, bijeli miš može biti simbol rođenja, te tako može označavati dobitak novog člana u porodici ili široj familiji.

Ako ste sanjali miša u klopci, rešićete neki životni problem koji Vas dugo muči. Najčešće se ovaj san odnosi na poslovni uspeh i na nadjačavanje nekog poslovnog neprijatelja, ali uz pomoć novog poslovnog prijatelja, ili nekog drugog ko će Vam biti značajan i od pomoći.

San o mrtvom mišu podrazumeva da jedan problem ne sputava Vas da nastavite dalje. Misao o nerešenim stvarima iz prošlosti nije prepreka u nastojanju da nastavite živeti. Mrtav miš je simbol nečega što je dugo zapostavljano i zanemarivano.

Mišja rupa u snu se tumači kao skriveni aspekt ličnosti  koji dugo potiskujete i skrivate i od sebe. To se najčešće odnosi na problem koji niste rešili i pokušali staviti „pod tepih“. Ipak, svaki problem kad tad ispliva na videlo i ako se na vreme ne rešava, posljedice bivaju još veće.