Sanjate li Mesec (misli se na Mesec kao nebesko telo), vaš san vam ukazuje na skrivene, misteriozne aspekte vaše ličnosti. Često se ovakav san poistovećuje sa ženskom mističnošću i intuicijom.

Alternativno značenje ovoga sna bilo bi vezano za promene raspoloženja. Pun Mesec može simbolizovati završetak nečega, neku celinu, zaokruženost nekog procesa.

Sa druge strane, mlad mesec sigurna je znak za nove početke. Ako ste u svom snu videli pomračenje Meseca, što je relativno česta pojava u astronomiji, to bi moglo značiti da je vaša ženska strana u senci, da je skrivena ili čak potisnuta. Ovaj isti san može ukazivati na to da će neki vaš skriveni aspekt ličnosti izaći na površinu.

Ukoliko, pak, sanjate polumesec, ovakav san vam ukazuje na ciklične promene, obnavljanje i kretanje. Ukoliko dovedete ovakav san u vezu sa vašim stvarnim životom, može se reći da vi glatko napredujete u životu, olako koračate na svom životnom putu.

Prema narodnim verovanjima, sanjati svetao Mesec znak je da vas očekuje dobra zarada. Na suprot tome, taman Mesec znači da bi mogli imati manje nesuglasice u ljubavi.

Crveni mesec nije dobar znak. Ukoliko ste sanjali ovakav san to je znak da ćete ići u rat.

Sanjajući mlad mesec, prema narodnim tumačenjima, vaši snovi vas upozoravaju da se pripazite lažnih prijatelja. Isto tako, ovaj san znači i da se ne svađate sa voljenom osobom.

Puni Mesec ukazuje na gubitke kao na poslovnom tako i ljubavnom planu. Pripazite se nevere partnera ili odgodite venčanje.

Ako sanjate da je Mesec u zalasku, očekujte neprilike u kući.

Jedno od narodnih tumačenja kaže da ako sanjate više od jednog meseca na nebu, to je znak da će te živeti u blagostanju. Sanjate li samo mesečinu, a ne i Mesec, pred vama je velika ali kratkotrajna ljubav.