Ako sanjate kako se penjete liftom znači da se penjete i na društvenoj lestvici – pridobijate poštovanje i simpatije drugih. Moguće da ćete zaraditi i izvesno materijalno bogatstvo. Moguće da ste se popeli i na višu razinu svesti i sada svet gledate sa određene visine.

Ako se lift kreće ubrzano, kao da je izgubio kontrolu i probija krov, znači da ćete biti katapultirani na tako moćnu poziciju s kojom se na početku nećete znati nositi. Bojite se novih obaveza i odgovornosti.

Lift koji se spušta znak je vašeg prizemljavanja odnosno povratka u realnost. Isto tako, spuštajući lift znak je i loše sreće i nazadovanja.

Uopšteno, pravac gore-dole u liftu, predstavlja uspone i padove u vašem životu. Isto tako, on simboliše i emocije i misli koje izranjaju u vašu svest ili uranjaju natrag u vaše nesvesno. Lift, kao i stepenište, po psihoanalitičarima na čelu sa dr Sigmundom Frojdom, predstavlja sam seksualni akt.

Ako sanjate da je lift u kvaru ili da neće da krene znači da su vaše emocije van svake kontrole. Moguće da je ovo odraz vašeg trenutnog životnog stanja ili karijere. Osećate se kao da ste zaglavili između spratova i ne možete ni napred ni nazad.

Ako sanjate kako se lift pomera u stranu, znači da su vaši trenutni napori kontraproduktivni. Kao da se nikuda ne pomičete u svom poslu, vezi ili nekoj drugoj situaciji.