Snovi u kojima se pojavljujete goli nisu nikakva retkost. Ovaj san spada u jedne od najčešćih snova. Obično se desi da sanjate kako ste goli dok obavljate neke uobičajene, rutinske aktivnosti koje i inače radite u životu. Najčešće se dešava da se, u vašem snu, goli pojavite u javnosti, dok ste na poslu, u gradu i slično. Obično, niste ni svesni da ste goli sve do određenog momenata kada vas hvata panika.

Golotinja može simbolizovati različite stvari u zavisnosti od stvarne životne situacije u kojoj se nalazite.

Kao što smo i rekli, onog momenta kada shvatite da ste goli u snu, počne vas hvatati panika i osećate se užasnuti situacijom u kojoj se nalazite. Psiholozi takvo stanje tumače kao vašu ranjivost i stidljivost a kao osobine koje vas krase. Moguće je da krijete nešto i da ste u strahu da to drugi ne otkriju.

Metaforički, odeća vas prikriva, ako to primenimo u ovom slučaju, možete nositi različitu odeću kojom će te izražavati sebe. Možete kriti svoj pravi unutrašnji identitet iza odeće, možete se praviti da ste neko drugi. U momentu kada ostanete bez odeće kao svoje zaštite, vi ste izloženi pogledima, razotkriveni ste. Tako gubeći odeću, vi gubite štit iza koga se krijete. Zato dobro razmislite o svome snu. Zapitajte se da li krijete nešto, da li se trudite biti nešto što u stvari niste. Istovremeno, ovaj san može predstavljati i strah da ne budete poniženi i ismijani od strane drugih.

Ovakvi strahovi se povećavaju onda kada se nalazimo u novoj situaciji, npr. novom radnom mestu ili ste upravo ušli u novu vezu, što može rezultirati snom o vašoj golotinji. U ovakvim slučajevima ovaj san može značiti da se plašite otkriti svoja prava osećanja i emocije.

Snovi u kojima ste zatečeni goli u učionici ili na poslu, mogu značiti da niste spremni za projekat ili posao koji vam predstoji. Možda niste dovoljno pripremljeni. Ukoliko su u tom poslu, sve oči uprete u vas, pritisak raste jer strahujete da će neki vaš propust privući pažnju javnosti. Plašite se da ljudi oko vas ne otkriju vaš strah, nespremnost, Brinete da bi mogli ispasti folirant i prevarant.

Verovatno vam se dešava da, kada otkrijete u snu da ste goli, to niko drugi oko vas ne primećuje. Okolina ne reaguje na vas i svi gledaju svoja posla. U tom slučaju, psiholozi tvrde da su vaše strepnje i strahovi neosnovani. Preterujete u svojim strahovima i brigama. Poradite na svom samopouzdanju.

Postoji još jedna varijanta sna u kome ste goli a to je da ste ponosni na svoju golotinju. Umjesto da vas bude sramota vi ponosno pokazujete ono što imate. Sa psihološkog stanovišta ovaj san simbolizuje vašu neograničenu slobodu. Svesni ste sebe i ponosni ste na to ko ste. Nemate šta da krijete, a reči koje bi vas opisale bile bi iskrenost, otvorenost i bezbrižnost. Alternativno značenje ovoga sna moglo bi značiti da na pogrešan način privlačite pažnju na sebe. Želite pažnju ali način na koji je stičete je pogrešan.