Ako sanjate kako se penjete uz stepenište znači da se i u životu pomerate na viši nivo uspeha, postignuća i svesti. Napredujete i na materijalnom, i na emotivnom i na psihičkom, duhovnom planu. Svaka čast! Penjanje uz stepenište je isto tako i preneseno značenje „uspinjanju“ misli iz dubine ka površini. Pripremite se na isplivavanje nekih vaših nesvesnih zapažanja i razmišljanja.

Ako sanjate da silazite niz stepenište znači da još uvek potiskujete neke svoje misli. Vraćate ih u nesvesno jer niste spremni da se s njima svesno suočite. Kao da se povlačite u nekim životnim situacijama. Regresirate na ranije stadijume razvoja.

Ako sanjate da ste uplašeni silaska niz stepenice, znači da se plašite suprotstavljanja vašim potisnutim emocijama i mislima. Ima li nešto iz vaše prošlosti što niste osvestili i spoznali? Plašite li se tog otkrivanja i preturanja po nesvesnim, možda neugodnim emocijama? Shvatite da su sve te emocije i misli, daleko bezazlenije kada se s njima svesno suočite jer im tako oduzimate snagu i moć da s vama manipulišu. Oni i jesu opasni samo dok funkcionišu na vašem nesvesnom planu jer tada nemate nad njima nikakvu kontrolu i samim tim im dajete moć da sa vama upravljaju.

Ako sanjate da ste se okliznuli ili zapeli na stepenicama, znači da trenutno osetite nedostatak samopouzdanja u svom životu, u svom nastojanju da nešto postignete.

Ako se okliznete prilikom penjanja uz stepenice, znači da se prebrzo krećete ka svojim ciljevima. Ako se okliznete prilikom silaska znači da prebrzo i prenaglo silazite u svoje sfere nesvesnog uma. U svakom slučaju morate biti umereniji, sistematičniji i postupniji, kako ne biste platili cenu za svoju nestrpljivost, neopreznost ili nepažnju. Nemate ništa od srljanja ni „ka vrhu“ ni „ka dnu“ svoje svesti i života! Sve će doći na svoje, budite samo temeljni, iskreni prema sebi i otvoreni za nova iskustva i znanja.

Spiralne stepenice su simbol rasta i/ili preporoda. Prema Frojdu i psihoanalitičkom tumačenju snova, stepenište predstavlja seksualni čin. Prema ovoj seksualno orjentisanoj psihologiji, svako uspinjanje jeste potencija i napredak ka vrhuncu, orgazmu, zadovoljenju, dok je svako silaženje znak impotencije, gubitka seksualnog zadovoljstva, snage i moći.