Voda generalno kao izvor života predstavlja i takve pojmove: rađanje, život, stvaranje, rodnost. Reka alternativno simboliše radost, zadovoljstvo, prosperitet i napredak, kao i duhovni mir i plodnost.

Mirna reka u snu predstavlja život koji ide svojim tokom, pravolinijski, bez lomova, padova, ali i uspona. Ovakav život je monoton, pa san o mirnoj reci može da bude opomena da se probudi svest o tome, mogućnost pokretanja i dinamičnijeg života.

Nemirna reka je slika i nemirnog života, a osoba koja je sanja može imati problem sa fokusiranjem na životne ciljeve, te biti sklona nepotrebnim i nepromišljenim rizicima.

Bistra reka ukazuje na pravi trenutak za napredak, ostvarenje želja i ciljeva, a ona simbolično predstavlja otvoren i čist put prema svemu tome. Takođe, bistra reka upućuje i na dobro zdravstveno stanje.

Rijeka koja je puna riba simbol je materijalnog dobitka, bogatstva ili iznenađenja koje ćete dobiti u skorijem periodu.

San u kojem prelazite reku, označava moguću prepreku koju treba da pređete na putu do ostvarenja cilja, ali isto tako opomenu da na tom putu budete istrajniji, uporniji, i ne odustajete od onoga što želite.

Mutna reka nagoveštava bolest, materijalni gubitak, te generalno neuspeh na bilo kojem planu.

Rijeka koja presušuje označava neuspeh, ali ovaj neuspeh najčešće se odnosi zbog nedostatka entuzijazma, kao simbol presušivanja volje, ideja i želje