Prijatelj iz ugla psihologije, videti prijatelja u vašim snovima znači da vam se vraćaju oni aspekti ličnosti koje ste potisnuli ali koji su spremni da isplivaju na površinu svesnog i koje ste vi spremni da prihvatite.

Neka tumačenja polaze od toga da sanjati prijatelja istog pola znači da se reflektujete kroz tu osobu. Veze koje ostvarujete sa svojim prijateljima važne su da bi spoznali sebe. Obratite pažnju koje prijatelje sanjate i kakav je vaš odnos sa njima, kakve su njihove osobine, kako utiču na vas.

Moguće je da želite posedovati neke od njihovih osobina. Videti u snu prijatelja iz detinjstva može se objasniti kao želja da se vratite u prošlost, u detinjstvo, u vreme bezbrižnosti. To bi značilo da u svojoj svesti želite pobeći od svakodnevnih briga i problema koje imate kao odrasla osoba. Bilo bi korisno da razmotrite odnos koji ste imali sa svojim prijateljem i ono što ste od njega naučili kako bi shvatili koju poruku vam vaši snovi šalju.

Ovaj isti san može značiti da se ponašate detinjasto, nezrelo i da je vreme da odrastete, prihvatite odgovornost i počnete se ponašati kao odrasla osoba. Sanjati smrt vašeg najboljeg prijatelja može simbolizovati smrt odnosno gubitak neke vaše osobine, nečeg u vama samima.

Pored navedenih postoje i tumačenja sa mističnim prizvukom: Sanjati prijatelja znači da bi mogli očekivati neke dobre vesti. Sanjati prijatelje koji su sretni i zdravi može značiti da vam oni žele dobro ili se nadajte njegovoj skorijoj poseti. Ako sanjate da vam je prijatelj u nevolji ili je uznemiren može ukazivati na njihovu skoriju bolest ili stres.

Prijatelj u tami, tamnoj odeći može značiti da ste vi ili baš taj prijatelj u teškoj, komplikovanoj situaciji. Sanjati prijatelja u životinjskom obliku može značiti da je neko stao između vas i vašeg prijatelja. Sresti prijatelja u snu značilo bi da će vam se desiti nešto neočekivano. San u kome jedete sa njim ukazuje na neprilike.