Kuća predstavlja vašu sopstvenu dušu i poimanje sebe. Posebne prostorije u kući predstavljaju posebne aspekte vaše psihe. Uopšteno, tavan je simbol intelekta, podrum je nesvesni deo, itd.

Ako je kuća prazna, znači da osoba proživljava osećanja nesigurnosti i praznine, usamljenosti.

Ako se kuća pomera, menja, znači da osoba prolazi kroz neke lične promene i trpi izmene svog sistema vrednosti i moralnih principa.

Ako je kuća bez zidova znači da osoba oseća izrazit nedostatak privatnosti, kao da svi bulje u ono što rade i zabadaju nos u sve aspekte njenog privatnog života.

Ako sanjate kako čistite svoju kuću, znači da je izrazita potreba u vašem životu da raščistite svoje misli i uklonite stare načine koji više nisu dobri za vas. U potrazi ste za samo-razvojem.

Ako živite sa drugima u svom stvarnom životu, ali sanjate kako živite sami, znači da je vreme da preduzmete korake ka svojoj većoj nezavisnosti. Neophodno je da prihvatite odgovornosti kako biste se mogli više osloniti na sebe.

Ako sanjate staru, trošnu kuću, znači oživljavanje nekih vaših starih verovanja, stavova, načina na koji ste razmišljali ili kako ste se prije osećali. Možda vas je vaša trenutna životna situacija prinudila da ponovo proživljavate sve to. Isto tako, snovi stare kuće mogu značiti i da osećate potrebu da osavremenite svoje stavove i načine razmišljanja.

Ako sanjate da vam je kuća oštećena, znači da ste i u budnom stanju zabrinuti za trenutno stanje vaše kuće/stana u kojem živite. Ako sanjate novu kuću znači da ulazite u novu životnu fazu ili novu oblast u svom životu. Postajete emotivno zreliji. Ako je ta kuća zaključana, osećate odbijanje ili nesigurnost. Osećate kao da ste zapostavljeni.

Ako sanjate kako vam je neko provalio u kuću, znači da se osećate napadnutim. Ovo se uglavnom odnosi na ljubavnu vezu u kojoj se snivač nalazi. Isto tako, neki nesvesni materijal pokušava da izađe na videlo . postoje neki delovi vas koje uporno negirate.

Ako sanjate da je vaša kuća opsednuta duhovima, znači da imate neki nezavršeni emotivni proces vezan za vaše detinjstvo, porodicu, pokojne rođake, ili potisnuta sećanja i osećanja. Pokušajte otkriti na koji tačno deo vašeg detinjstva i na koju osobu se odnosi ovaj san kako biste mogli ponovo otvoriti taj proces, razraditi ga i rešiti se „duhova“ što prije.

Ako sanjate kako je vaša kuća nestala, znači da se osećate neukorenjeno. Kao da nemate stalno mesto boravka, mesto kojem pripadate i gde biste mogli pustiti korjenje. Moguće da se ovo odnosi i na vaš ljubavni odnos sa partnerom a ne na kompletan život. Možda ne osećate kako je to prava osoba za vas sa kojom biste mogli provesti ostatak života. Možda ste u ozbiljnoj vezi koja već predugo traje, ili ste možda već u braku, tako da nema potrebe da ova tumačenja shvatate kao povod da napravite radikalne promene u svom životu, nego samo prolazite kroz sasvim prirodnu fazu preispitivanja i testiranja svojih osećanja. U svakom slučaju, prihvatite slobodno i opušteno sve vaše nadolazeće emocije i ne dozvolite da vas blokiraju strah, strepnja ili zabrinutost.