Sanjali ste da polažete ispit i sigurno ste se upitali kakvo značenje ima ovaj san. Polagati ispit u snu označava nesigurnost i strah da nećete ispuniti očekivanja te strah od neuspeha. Sanjati da polažete ispit može predstavljati i to da će te biti stavljeni na test ili kušnju.

Ovi snovi ukazuju na anksioznost ili na neko iskustvo koje ste stekli u budnom životu. Može se desiti da u snu ne odgovorite ni na jedno pitanje u testu, da je test na nekom stranom jeziku koji ne poznajete ili da vam se polomi olovka. Isto tako, možete imati takav osećaj u snu kao da vam vreme ističe a vi niste završili svoj ispit ili ste zakasnili da stignete na ispit.

Svi ovi faktori ukazuju da će te, u svom snu, pasti test ili na strah od padanja ne testu. Ako ste pali na ispitu, san obično označava da su vaše ambicije iznad vaše sposobnosti da postignete zacrtani cilj. Ako ispit prođete sa lakoćom, to može da znači sigurno postignuće vaših ciljeva.

Ovi snovi takođe označavaju da niste pripremljeni dovoljno za nadolazeće izazove, imaju veze sa vašim samopoštovanjem i samopouzdanjem. Ovakvi osećaji mogu predstavljati kako se vi zapravo trenutno osećate i postavljate prema izazovima i situacijama u vašem životu. Ukazuju na to da o sebi mislite najgore i da ste često i preterano zabrinuti razmišljanjem o tome kako vas vide drugi ljudi i da li ste ispunili njihova očekivanja.

Strahujete hoće li vas drugi prihvatiti, strahujete od odnosa sa ljudima i konstantno brinete hoćete li biti dovoljno dobri. Psiholozi još tvrde da obratimo pažnju koje tematike je ispit, tako ćemo bolje proceniti sami sebe. Ovi snovi takođe mogu indicirati da vi sebe osuđujete.

Oni vam signaliziraju da ispitate one aspekte vaše ličnosti koje ste zanemarili ili bi trebali više pažnje da obratite na njih. To može ukazivati i na neki osećaj krivice koji gajite, a u snovima se oslikava kao krivica zbog nespremljenog ispita. Smatra se da oni koji imaju ovakve snove najčešće u svom budnom životu prođu testiranje.

Stres koji osećate u snu, dok polažete ispit pobuđen je iz stresa koji zaista osećate u svom životu. Ovaj stres najčešće je vezan za ostvarivanje sebe kao ličnosti, na težnju ka uspehu.

Kada sanjate ovakav san pokušajte stres iz sna dovesti u vezu sa stresom koji osećate budni. Ukoliko u vašem snu niste spremni za ispit, zapitajte se za šta to niste spremni u vašem realnom životu, te postoje li neke okolnosti u vašem životu koje vas testiraju i jeste li im dorasli. Neuspeh u snu može vas obeshrabriti da se suočite sa nekim situacijama u životu.

Ako ste sanjali da ste dobro uradili ispit, to vas može potaći da se bolje osećate. Sanjate li da polažete ispit iz neke određene oblasti, profesije, sporta, možda bi trebali da se opredelite u budućem životu za tu oblast. I narodna verovanja povezuju polaganje ispita u snu sa vašim životnim situacijama i izazovima.

Njihova tumačenja kažu da sanjati ispit znači očekivati probleme u studentskom životu. Ako sanjate da ste položili ispit na javi to neće biti tako jednostavno u stvarnom životu a ako ste pali ispit u snu, na javi se nadajte dobroj oceni. Videti ispit znači velike brige dok polaganje ispita ukazuje da vas poslije velikih napora očekuje uspeh.

Polaganje ispita može još ukazivati i na zabrinutost u vezi odluke koju trebate doneti ili zabrinutost u vezi posla. Tumačenje kaže još da san o bilo kom ispitu otkriva nesigurnost, strah i nerešene probleme. Ukoliko vi ispitujete nekoga takođe je znak problema na poslu. Ispitivanje na sudu vas upozorava da se čuvate prevare.