Svakodnevno odgledamo bar jedan film, stoga nije čudno što sanjamo da ih gledamo u snu. Sanjate li da gledate film, analizirate sebe i svoje misli ali pod uslovom da ostavite svoje emocije po strani. Sa psihološkog aspekta sanjati da gledate film u snu u stvari predstavlja gledanje vašeg života koji prolazi kraj vas.

Svoj život uzimate zdravo za gotovo. Možda živite svoj život kroz druge ljude, posmatrajući njihove živote i uloge. Razmislite o tome što ste sanjali i povucite paralelu između vašeg sna i budnog života. Kako su na vas uticali likovi iz filma koji ste sanjali i da li oni reprezentuju vas ili neki vaš aspekt ličnosti.

Ako ste sanjali da vi igrate neku od uloga u filmu, na taj način izražavate svoju podsvest koja, nešto sto je potisnuto a sto tezi da se otkrije.

Istovremeno taj isti san može predstavljati sećanje na vaše slike iz prošlosti. Alternativno značenje ovoga sna bilo bi da je pred vama nova uloga koju trebate prihvatiti kao izazov. Vaš nesvesni deo vas, kroz san, priprema na takvu ulogu. San u kome je, dok gledate film, ekran beo ili prazan, može ukazivati na to da se osećate isključeno u nekim situacijama. Isto tako, može značiti da se osećate usamljeno, tužno i depresivno

Prema narodnim tumačenjima ukoliko ste sanjali da gledate film strave, svesni ste svoje neiskrenosti a od drugih očekujete poštenje.

Ako je film bio ljubavni to znači da ste svojom krivicom usamljeni.

Ukoliko ste gledali u snu film sami, onda vam se smeši putovanje a ako ste imali društvo, to je znak neverstva u ljubavi. Sanjate li da glumite u filmu, čuvajte se da vas ne osramote.

Ako vidite fotografski neupotrebljen film, uzalud trošite svoju energiju i vreme.