Sanjati cigarete kao simbol muškog polnog organa, odnosno simbol zadovoljstva ima mnoga različita značenja.

Pušačima, pasivnim pušačima ili bivšim pušačima ovakav san može jednostavno značiti da sanjate o cigareti jer želite da u stvarnosti zapalite cigaretu. Ovaj san može biti samo prikaz jednog dela vašeg stvarnog života.

Međutim, tumačenje ovog sna svakako je nemoguće bez spoznaje vašeg odnosa prema cigaretama. One predstavljaju utehu za negativne emocije, ali mlađim osobama, koje se osećaju sputanima, mogu  predstavljati revolt, pobunu protiv stega. Pored toga, one sa sobom nose i zavisnost pa pušačima donose i nemogućnost opiranja lošim stvarima.

Cigarete mogu biti vid želje za samouništenjem, željom da nezdravim načinom života narušite svoje zdravlje zbog nekih ličnih nezadovoljstava.

U odnosu na mesto gde pušite cigaretu u snu postoje različita tumačenja. Pušenje cigarete u zabranjenom objektu je jaka želja da ostvarite neke svoje namere bez obzira na ljude koji vas okružuju, na sredinu u kojoj se nalazite.

Pasivni pušač u snu je znak da vam ne prija vaše okruženje. Loše se osećate u društvu ljudi sa kojima ste u kontaktu.

Međutim, ako nepušač sanja o cigaretama, to može da upućuje na neke druge nezdrave navike u stvarnom životu koje izazivaju zavisnost.