Čizme se često pojavljuju u našim snovima budući da su predmet sa kojim se često susrećemo u stvarnom životu. Najčešći scenario ovog sna jeste da nosite čizme. Jedno od tumačenja upućuje na vašu fizičku i psihičku spremnost. Krećete se čvrsto snažno i neustrašivo. U svemu zauzimate čvrst stav.

Kod nekih životnih situacija ovaj san može da bude metafora nečega što vam se desilo u stvarnom životu. Da li su vas „šutnuli“ odbacili, izbacili odnekud?

Kod nas je razvijena i simbolika vojničke čizme. Zbog brojnih ratova i pustošenja narod vojničku čizmu oseća kao znak nevolje pustošenja i gladnih godina. Jer gde vojnička čizma jednom prođe tu trava više ne raste, kako se često govori u narodu. Stoga razmislite da li se i vi možda iz nekog razloga osećate pregaženo, osiromašeno.

Takođe u ne tako davnoj istoriji čizme su značile i sigurnost i toplinu u predstojećoj zimi pa su često i znak sigurnosti, udobnosti i topline te i materijalnog stanja. Stoga razmislite da li ste možda ugroženi materijalno ili se bojite neizvesne budućnosti i „zime“ koja je pred vama jer je svakako bolje dočekati sigurno, toplo i udobno nego kao bosi.

Ako u vašem snu ugledate čizme na nekoj drugoj osobi. Moguće je da vam vaša podsvest govori kako vam je stalo do te osobe i da ona zauzima posebno mesto u vašem intimnom prostoru.

Frojdova interpretacija sna o bilo kojem odevnom predmetu vezana je za seksualnost.

Praznoverna tumačenja upućuju na sljedeće:

  • Ako sanjate da nosite nove čizme – moguć je znak da vam sledi dobra pogodba i poslovni uspeh.
  • Ako sanjate stare i iznošene čizme znak je bolesti i neke nevolje.

Kao što vidite ova praznoverna tumačenja posmatraju snove gotovo uvek kao proročke, a to najčešće nije tako. Najbolji tumač svojih snova ste vi sami to nemojte zaboraviti.