Sanjati ćilim u psihološkom smislu znači da se duboko u sebi želite zaštiti od neke teške stvarnosti. Moguće je da želite i nešto da sakrijete ili od nečeg pobjegnete. Obratite pažnju na ono što sanjate jer snovi reflektuju vašu podsvest. Ćilim je simbol udobnosti, bogatstva i luksuza. Kada sanjate ćilim pokušajte upamtiti detalje i dizajn istoga. U zavisnosti od njegovog izgleda razlikuju se i tumačenja. Ako je tepih star, korišten znači da je i vas neko iskoristio.

Da li možda u životu se suočavate sa svojim problemima ili ih samo poput prašine sakrijete pod ćilim.

Ako sanjate kako postavljate ili ugrađujete tepih verovatno u životu počinjete da težite za jednom udobnijom sredinom, tj. želite da savijete svoje gnezdo. Ovaj scenario možda upućuje i na to da u realnom životu imate neke planove, projekte koje želite sprovesti.

Prema narodnim shvatanjima ukoliko vidite ćilim u snu, budni možete očekivati svađe a jedna osoba će vas posebno naljutiti, najčešće se smatra da je to osoba iz vaše familije.

Ukoliko vidite leteći ćilim, znači da se vaše nade i očekivanja neće ispuniti.  Isto tako čarobni leteći ćilim u psihološkom tumačenju može da znači vašu želju da pobjegnete daleko od obaveza i odgovornosti. Slično kao san o letenju.

Suprotno tome, ukoliko vi letite na ćilimu moguć je predznak neke ugodne avanturice i dobrog provoda sa društvom.

Ćilimi sa neobičnim orijentalnim motivima poput onih iz slikovnica neke bajke upućuju na želju za putovanjem, želju za raskošnim, možda i težnju za bogatstvom.

Verovanje još kaže da ako dobijete ćilim na poklon u snu, na javi se čuvajte praznih obećanja a ako vi poklanjate čilim znači da niste iskreni prema drugima.