Sat je simbol brzine i neumoljivosti vremena, ali on je deo stvarnosti koji se podrazumeva i retko kad je centar naše pažnje. Ali, ako se pojavi u snovima, alarmantnost, hitnoća nekog posla, nekog odgovora, neke snivačeve reakcije je neupitna!

Ima mnogo ličnih razloga zašto bi se snivač mogao osećati uspaničeno, pod pritiskom vremena i brzine sveta u kojem se kreće svaki dan. Danas se skoro svi poslovi i projekti zbijaju u tesne rokove, i prevelik pritisak se stavlja na pojedinca koji treba da se brzo snađe, skoncentriše na problem/zadatak i ubrza svoje delovanje i svoju efikasnost.

Sat je simbol otkucaja ljudskog srca i može označavati i emotivni deo osobe koja ga sanja. Ako u snu sat odjednom stane, znak je smrti ili nekog naglog i neumoljivog prekida. Trebalo bi da snivač obrati pažnju na vreme u koje su se kazaljke zaustavile. Ove cifre imaju značajnu ulogu u daljem tumačenju ovakvog sna.

Ako u snu sat ubrzano radi, kazaljke kao da su poludile i kreću se u različitim smerovima, bez kontrole, znači da snivač u stvarnom životu treba da se sabere i preispita svoje ciljeve i prioritete u životu jer očito prolazi kroz fazu konfuzije i dezorijentisanosti u vremenu.

Vreme nije uvek na našoj strani, nažalost. Ako u snu kazaljke idu unazad, svest pokušava skrenuti pažnju snivaču da je obrnuo svoj smer kretanja i da se vraća u prošlost umjesto da razmišlja i deluje u pravcu svoje budućnosti. Ma koliko neuspeha, razočarenja ili prepreka imali u trenutnom životu, prošlost nikada nije skrovište u koje treba bežati, nego upravo suprotno – vaš podsvesni um vam govori da je vreme da zaustavite kazaljke, suočite se sa preprekama sve dok ih ne savladate kako bi vaše kazaljke opet išle lagano ali sigurno napred.

Snovi u kojima snivač sam podešava sat označavaju opomenu da bi se trebalo uložiti više napora u rad kako bi se ostvario neki zacrtani cilj ili postigao neki rezultat.