Hleb predstavlja osnovnu namirnicu, osnovni deo ishrane. Često ste čuli starije kada kažu kako je dovoljno da u kući ima hleba a ostalog čega bude. Kaže se još i hleb za telo, a ostalo za dušu. Hleb se pominje i u hrišćanstvu kao simbol fizičkog održavanja čovekovog tela. U mnogim kulturama i u metafizičkom smislu, hleb je osnova održanja života.

Upravo kao simbol osnovne namirnice, snovi vezani za hleb, predstavlja suštinu života i dobar znak. Ovi snovi znače zdravlje, prosperitet, porodičnu harmoniju, dobrotu. Videti hleb u snovima može biti i simbol duhovnosti. Sa psihološkog aspekta, ukoliko vidite hleb u snu, to reprezentuje vaše osnovne životne potrebe. Hleb može simbolizovati pozitivne, kvalitetne i veličanstvene stvari koje ste naučili na svom životnom putu. Alternativno tumačenje ovog sna sugeriše da trebate da se izdignete iz situacije u kojoj ste se našli, posmatrajte je kao da ste je prerasli.

Narodna tumačenja ovoga sna su mnogobrojna. Po njima ukoliko jedete hleb u snu, steći će te nove i dragocene prijatelje. Mesiti ili peći hleb znak je vaše odmerenosti i dopadljivosti. Isti snovi mogu imati i drugačija tumačenja koja kažu da peći hleb u snu, znak je sreće i zadovoljstva u porodici, dok mesiti hleb u snu predstavlja znak za velike brige.

Spremati svež hleb, isto tako znači i da će te biti uspešni te ponosni na svoje rezultate kojima će te se hvaliti. Ako sanjate da bacate hleb, znači da ste preterano uobražena osoba. Isti san može značiti i da će se vaše sumnje o siromaštvu i nesreći ispuniti, te da će te propustiti neku priliku.

Ukoliko samo vidite hleb u snu, to je znak da budete obazrivi i da se ne poveravate prijateljima. Sanjate li bijeli hleb, svež i ukusan to je znak skorije radosti, zdravlja i povoljnih ishoda u budućnosti, crni ili stari hleb, ustajao ili tvrd predstavlja brige, najčešće one koje se odnose na porodicu. Dobiti hleb od nekoga znak je gubitka.

Ako ste sanjali da jedete hleb očekuje vas blagostanje kako u porodičnom tako i u poslovnom životu. Sanjate li da vam neko daje da jedete hleb znači da vam ta soba u životu zadovoljava samo najosnovnije potrebe ili da se vi osećate kao da je tako.

Ukoliko sanjate da jedete kriške hleba, znači da će te iskoristite beneficije koje imate ili da će one postati male ali redovne. Ako pak sanjate namazane kriške hleba znači da će te svoje bogatstvo ili uspehe deliti sa prijateljima i poznanicima.

Sanjati korpu punu hleba je dobar znak. Lomite li hleb sa nekim znak je takmičenja kroz život.

Neka narodna tumačenja vežu snove o hlebu samo za žene. Prema ovim tumačenjima kada žena sanja hleb, znak je njene posvećenosti deci koja to ne znaju ceniti. Njen rad i trud neće imati rezultate a brige uzaludne.