Ako sanjate kako pokušavate uhvatiti dah, ili kako ste ostali bez daha, znači da osećate izvesnu količinu strepnje, straha, tenzije vezano za neku konkretnu situaciju u vašem stvarnom životu.

Ako sanjate kako imate loš zadah znači da se osećate zatvoreno ili stešnjeno u masi. Verovatno vam se neko stalno ubacuje u vaš lični prostor.

Ako sanjate kako zadržavate dah znači da ste poprilično tvrdoglavi i previše jednostrani u svojim gledištima i stavovima. Podsvest vam poručuje da pokušate biti otvoreniji prema tuđim stavovima koji se razlikuju od vaših. Ako sanjate da dišete ubrzano znači da proživljavate panični napad vezano za neko životno pitanje. O čemu ste posljednjih dana intenzivno razmišljali? Šta vas tu toliko plaši da vas progoni i u snu?

Ako sanjate kako dišete pod vodom, znači da regresirate u život prije rođenja – u materici. Želite se vratiti u period kada ste bili slobodni, bezbrižni, lišeni bilo kakvih napora ili odgovornosti. Možda se trenutno osećate bespomoćno u životu, kao da niste u stanju da sami zadovoljite svoje osnovne potrebe. S druge strane, ovakav san vam možda govori da imate osećaj kako su vam osećanja potopljena.

Ako sanjate kako ne možete disati, kako pokušavate ali nikako da dođete do daha, znači da se osećate preiscrpljeno. Ovo su snovi koje često sanjaju ljudi koji imaju realno zdravstvenih tegoba sa disajnim organima, astmatičari i dr.