Gubitak kose ili ćelavost jedna je od osetljivih tema u našem životu. U određenim godinama to i nije tako čudno ali sve više je mladih koji gube kosu i takvo iskustvo za njih je jako traumatično. Isto tako, sanjati da gubite kosu nije nimalo prijatno.

Ukoliko ste sanjali da ste ćelavi, ovakav san vam ukazuje na gubitak samopouzdanja koji vas prati sa godinama. Što ste stariji, vaše samopouzdanje u izgled i lepotu je manje.

Sanjati ćelavost, alternativno, može značiti poniznost, čistoću i ličnu žrtvu osobe koja sanja ovaj san.  Ovaj san može vam ukazivati da se nalazite u fazi svog života kada ste puni sigurnosti u sebe i ono što radite.

Gubitak kose, kao i prethodni san ima slično značenje. Vi se osećate zabrinutim zbog ideje da ste stariji. Strahujete od gubitka svog seksipila, zavodničkih sposobnosti a posebno muškarci strahuju od gubitka muževnosti. Preokupiranost izgledom može biti uzrok ovakvim snovima.

San u kome gubite kosu može značiti i da u svom životu gubite snagu, posustajete, nemoćni ste u nečemu. Moguće je da se to odnosi na poslovni uspeh. Takođe, ovaj san može označavati i vašu osetljivost i ranjivost.

Prema narodnim tumačenjima sanjati ljude bez delova kose ukazuje na to da će te se rešiti svih problema te da možete očekivati skoriji uspeh u poslu. Ukoliko ste u snu videli sebe bez kose, znači da vam predstoji šteta i žalost.

Narodna tumačenja kažu još da videti muškarca ćelavog, znači da pripazite na svoje ponašanje. Ukoliko ste vi ćelavi, sa prednje strane glave, neko će vam se rugati. Ukoliko ste sanjali da nemate kosu straga, znak je siromaštva.